Als je paard normaal gestald is tijdens de nacht en op de weide staat overdag. Dan kan je dit best omdraaien, zodat je paard buiten gaat wanneer het koeler is en er minder vliegen zijn. Als je paard overdag gestald is, zorg dan dat de ramen openstaan zodat er wind circulatie is. Ventilatie systemen kunnen hier ook voor zorgen.
Als er geen mogelijkheid is om je paard te stallen, zorg dan voor schaduwplaatsen zoals een schuilhok, bomen, partytent, โฆ op de weide. Voorkom dat je paard constant in de volle zon moet staan.
Paarden met een roze snuit kunnen snel verbranden in de zon. Gebruik zonnecrรจme met minstens factor 50 om in te smeren.
Gebruik vliegenmaskers om oogontstekingen te voorkomen.
Tijdens de grootste hittedagen gun je je paard best enkele dagen rust of je rijdt beter zeer vroeg in de ochtend alvorens de hitte er is.
Let er op dat ze zeker voldoende vers water ter beschikking hebben, paarden drinken meer in deze hitte en komen dus sneller zonder te zitten.
Geef je paard een frisse douche om af te koelen. Focus voornamelijk op het hoofd, nek en tussen de achterbenen. Op deze plaatsen zijn de bloedvaten oppervlakkig gelegen, wat er voor zorgt dat het bloed sneller gekoeld wordt.
Als je paard op transport moet probeer dit in de ochtend te plannen. Zorg ervoor dat de ramen openstaan. En probeer bij een lange verplaatsing wat vaker te stoppen om drinken en nat hooi aan te bieden.
Voeg water toe aan het voeder en bied vaker kleinere hoeveelheden eten aan. Het hooi nat maken kan ook helpen dat je paard voldoende vocht binnen krijgt. Paarden hebben een hogere kans op impactiekoliek als ze onvoldoende gedronken hebben. Ook een zoutblok of wat zout over het eten kan hierbij helpen.
Huidplooitest
Zelf kan je ook testen of je paard uitgedroogd is. Dit kan door ter hoogte van de hals een huidplooi vast te nemen. Als deze na het loslaten langer dan 4 seconden blijft staan vertoont het paard uitdrogingsverschijnselen.
Als je paard veel gezweet heeft kunnen elektrolyten toegevoegd worden aan het eten. Om zo de vochtbalans in orde te houden. Voor meer raad over goede electrolyten contacteer me gerust.
๐๐ถ๐๐๐ฒ๐๐๐ฟ๐ฒ๐๐
Men spreekt van hittestress wanneer een dier niet in staat is zijn lichaamstemperatuur te regelen.
Symptomen van hittestress bij paarden:
– enorm fel zweten (of soms zelf zonder te zweten)
– zwaar ademen (frequentie > 40/minuut)
– sloom/lusteloos
– spiertrillingen
– lichaamstemperatuur >39ยฐC
โ> Breng overvloedig water aan over het paard en contacteer ons meteen.