Vaccinatie: Drachtige merries worden best gevaccineerd tegen griep, tetanus (9e maand van de dracht) en rhinopneumonie (op 5, 7 en 9 maanden van de dracht). Dit zal het immuunsysteem van de merrie stimuleren om antistoffen te maken die later via de melk worden doorgegeven aan het veulen.
Ontworming: Best ontworm je de merrie de laatste maand van de dracht met een ivermectine product.
Voedingstoestand: In de laatste 3 maanden van de dracht gebeurt ongeveer 60% van de groei van het veulen. En is dus alleen hooi onvoldoende. Dit geldt vooral voor de hoeveelheid eiwit. Merriebrok kan een mooie aanvulling zijn. Het bevat meer eiwit, mineralen en vitaminen.
Beweging: Bij sommige merries zal aan het einde van de dracht oedeem te zien zijn. Zo kan je dikke benen of een verdikking onder de buik en voor de uier zien. Regelmatige lichaamsbeweging zoals weidegang is van belang om de merrie te verlichten. Ook een goede conditie kan helpen bij een vlotte geboorte.
Laat de hoefijzers afnemen bij de merrie.
Stalomgeving: Deze bevat ideaal gezien een droge en propere stalbedding en voldoende licht. De merrie wordt best 3-4 weken voor de uitgerekende datum verhuisd naar de plaats waar ze zal veulenen. Zo krijgt de merrie tijd om te acclimatiseren en een immuniteit op te bouwen tegen lokale pathogene organismen. Antilichamen die tijdens deze periode worden aangemaakt, komen in de biest van de merrie terecht en worden zo aan het veulen doorgegeven.
Merries die dichtgezet/opgenaaid zijn kan je best 2 weken voor de uitgerekende datum laten openmaken door de dierenarts.
Voorzie een papfles en eventueel (kunst) biestmelk.
Ontsmettingsmiddel (vetericyn, isobetadine) om de navel te ontsmetten.
Voorzie een birth alarm en/of camera. Een birthalarm kan je huren bij ons op de praktijk, wees er snel bij om te reserveren!
Verwacht je binnenkort een veulen en heb je nog vragen? Aarzel niet om mij te contacteren:
0494 20 61 55
huyvaertdorien@gmail.com