❄️ De laatste dagen heb ik al enkele obstipatiekolieken gezien door de vrieskou en dit kan vermeden worden!

𝙒𝙖𝙩 𝙞𝙨 𝙤𝙗𝙨𝙩𝙞𝙥𝙖𝙩𝙞𝙚𝙠𝙤𝙡𝙞𝙚𝙠?

Een obstipatiekoliek is een verstopping van de dikke darm. Hierbij is de inhoud van de darmen uitgedroogd, waardoor deze niet verder kan opschuiven. De darmen komen onder spanning te staan en daar krijgt het paard buikpijn van.

𝙃𝙤𝙚 𝙠𝙤𝙢𝙩 𝙙𝙞𝙩?

Obstipatiekoliek kan verschillende oorzaken hebben:

🏠Vaker zien we dit in de herfst en winter omdat veel paarden dan de overgang maken van weidegang met veel beweging en vochtig makkelijk verteerbaar gras naar op stal geplaatst te worden. Zodra ze op stal staan eten ze meer droog ruwvoer en mogelijk wat bodembedekking (stro, vlas, houtkrullen) vaak omdat ze gewend waren van een hele dag te eten. Maar ook is dit een overgang naar minder beweging wat er voor zorgt dat de darmbeweging minder geactiveerd wordt.

💧Het darmkanaal van paarden heeft enkele vernauwingen. Als het paard weinig gedronken heeft gaat het extra vocht uit de darminhoud onttrekken waardoor deze droger wordt en een moeizame darmpassage veroorzaakt. Een constante toegang tot vers water is essentieel om uitdroging te vermijden.

🦷 Ook gebitsproblemen kunnen aan de oorzaak liggen, als het paard niet de mogelijkheid heeft om zijn ruwvoer fijn te malen is de kans op verstoppingen groter.

𝙃𝙤𝙚 𝙠𝙖𝙣 𝙟𝙚 𝙙𝙞𝙩 𝙫𝙤𝙤𝙧𝙠𝙤𝙢𝙚𝙣?

– Minstens dagelijks de drinkbakken controleren op aanvriezen, een drijvend voorwerp zoals een bal kan het vriezen afremmen.

– Warm (tussen de 7-19°C) water aanbieden: uit onderzoek is gebleken dat je paard 40% meer drinkt als deze water rond deze temperatuur aangeboden krijgt. Best biedt je dit aan rond de voedertijd want dan gaat je paard ook het meeste drinken.

– De wateropname van een paard kan verhoogd worden door ze een zoutsteen te geven. Komen ze hier niet aan, doe dan een beetje keukenzout over het eten.

– Ook het voederen van bietenpulp of mash kan helpen om zo wat meer vocht binnen te krijgen.

– Voorkom dat ze bodembedekking eten door onbeperkt ruwvoer ter beschikking te stellen. Dit ruwvoer best aanbieden in slowfeeders (hooinetten/hooizakken met een kleine opening).

– Geef ze voldoende beweging zodra weidegang niet meer mogelijk is.

– Voor een betere passage in de darmen kan je plantaardige oliën (maiskiem-, zonnebloem- of

lijnzaadolie) toevoegen aan het eten. (starten met 50ml/dag en opbouwen tot 200ml bij een volwassen paard)

– Jaarlijkse gebitscontrole.

– Controleer de mest van je paard, droge mest kan een verwittiging zijn op een komende verstopping.

𝙒𝙖𝙩 𝙯𝙞𝙟𝙣 𝙙𝙚 𝙨𝙮𝙢𝙥𝙩𝙤𝙢𝙚𝙣?

– flauw, minder alert, sloom

– minder/niet willen eten

– krabben

– plat neerliggen

– rollen

– geen/kleine hoopjes droge mest

☎️ 𝙒𝙖𝙩 𝙩𝙚 𝙙𝙤𝙚𝙣 𝙗𝙞𝙟 𝙠𝙤𝙡𝙞𝙚𝙠? ⚠️

– De voeding wegnemen

– Stappen aan de hand

– Dierenarts opbellen

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.